Codziennie zajadamy się smacznym chlebem, bułeczkami czy drożdżówkami z marmoladą. Jednak mało kto wie, jak długa droga dzieli ziarenko od bochenka.
Przedszkolaki przez cały tydzień zbierały wiadomości na temat zboża, mąki i chleba. Dzieci przyniosły do przedszkola kłosy zbóż oraz różne ziarna, które okazały się bardzo pomocne przy realizacji tematu. Poznaliśmy etapy powstawania pieczywa i produkty potrzebne do upieczenia pysznego bochenka.
Na koniec tygodnia dzieci podjęli wyzwanie pieczenia chleba z ziarnem. Wspólnie przygotowali rozczyn na chleb następnie wymieszali niezbędne składniki, po wyrośnięciu ciasto przełożono do blaszek i włożono do pieca w przedszkolnej kuchni. Po upieczeniu zapach chleba unosił się w całym przedszkolu. Następnie odbyła się degustacja, kromki chleba zostały rozczęstowane wśród dzieci, pań i rodziców . Wszystkim bardzo smakował! Pycha!