Trzeci dzień wakacji upłynął w Lipianach – Wiosce Smaków, pełnej kulinarnych doznań. Uczniowie podjęli wyzwanie i przygotowali smakowite pizze. Każdy skomponował swoją wg własnego uznania. Jedne pizze były z szynką i pieczarkami, inne z kukurydzą i papryką oraz serem. Łączyło je to, że wszystkie po upieczeniu okazały się niezwykle smaczne. W przerwie na pieczenie uczestnicy wzięli udział w grze terenowej, w której musieli odnaleźć ukryty skarb. Wszystko zakończyło się sukcesem. W nagrodę każdy zjadł pyszne racuchy z domową konfiturą, popijając je herbatką lipową. Wycieczkowicze wykonali również ciekawe imitacje potraw z masy marcepanowej. Warsztaty przeprowadziły panie z lokalnego Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych. Było świetnie! Poniżej podajemy sprawdzony przez nas przepis na wyśmienitą pizzę. Polecamy!
Przepis na dużą pizzę
3 szklanki mąki, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 5 łyżek oleju, 5 dag drożdży. Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozkruszyć w osobnym pojemniczku, dodać do nich sól, cukier i wodę. Rozmieszać. Przelać do mąki, dodać olej i wyrobić ciasto. Potem rozprowadzić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Wierzch posmarować przecierem pomidorowym, ułożyć ulubione składniki, posypać tartym żółtym serem. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego!