Pieczenie chleba poprzedzone było omówieniem historyjki pt. „Od ziarenka do bochenka”, dzięki której dzieci z zerówki poznały etapy rozwoju i wzrostu ziarna, jego obróbkę oraz sam proces pieczenia chleba. Celem zajęć było zgromadzenie informacji, skąd się bierze mąka oraz chleb.
Zapoznanie dzieci z kolejnymi etapami produkcji chleba, a przede wszystkim uświadomienie dzieciom, że chleb jest symbolem ciężkiej pracy wielu ludzi: rolnika, młynarza i piekarza. Dzieci miały możność obserwowania poszczególnych etapów przygotowania ciasta na chleb. Zajęcie kulinarne bardzo przedszkolakom przypadło do gustu, były one bardzo aktywne i zainteresowane. Potem już tylko pozostał czas, który bardzo wszystkim się dłużył, ponieważ na gotowe chlebki czekali aż godzinę, po upieczeniu zostały wyjęte z pieca, gdzie przez długą chwilę musiały ostygnąć. Na koniec pozostała tylko degustacja pachnącego chleba z masłem, którym dzieci się zajadały.